SPÅRBAR FRAKT - SNABB LEVERANS - SÄKER BETALNING
fri frakt, snabb leverans, säker betalning
✅ Tusentals nöjda kunder ✅ Tryggt & Säkert ✅ 24/7 kundservice ✅ Kvalitetssäkrade produkter

Fet hud: Orsaker, symtom och behandlingar

En fet hud kännetecknas av oljiga och blanka partier i ansiktet och en ökad benägenhet att få finnar och pormaskar. Den vanligaste orsaken bakom fet hy är hormonell obalans, vilket i sin tur bidrar till att talgkörtlarna i huden blir överaktiva och producerar för mycket talg. Just därför är fet hud vanligast i tonåren och en bit in i 20-årsåldern, då de flesta har en ökad hormonell aktivitet i kroppen. 

Uttorkning till följd av överdrivet tvättande är en annan vanlig anledning till varför man drabbas av fet hud. Rengör man huden alltför frekvent och/eller använder produkter som inte tillför huden tillräckligt med fukt, är risken nämligen stor att man torkar ut huden. Blir huden uttorkad börjar talgkörtlarna överproducera talg i syfte att kompensera, vilket i sin tur ger upphov till en fet, blank och oljig hy.

Vanliga symtom på fet hy

Fet hud visar sig vanligtvis i den så kallade T-zonen - alltså i pannan samt på näsan och hakan. Där är koncentrationen av talgkörtlar som störst, varför hudproblem som fet hy, finnar och pormaskar oftast uppkommer mer där än på kinderna och vid tinningarna. Symtomen på fet hud är tydliga och enkla att känna igen. Huden blir glansig och blank, och känns ofta oljig när man tar på den. Överproduktionen av talg orsakar att hudens porer lätt täpps igen, vilket i sin tur ökar risken för att också drabbas av acne.

Så behandlar du fet och oljig hud

Fet hud är i sig ingen hudsjukdom, men kan likväl vara jobbigt att tampas med. Lyckligtvis finns det en hel del saker man själv kan göra för att lindra besvären. Några användbara tips på egenvård är bland annat:

  • Undvik att tvätta ansiktet med vanlig tvål eftersom det lätt torkar ut och således kan öka på talgproduktionen ytterligare. Använd istället en mild ansiktsrengöring speciellt avsedd för just fet hud.
  • Var noga med att återfukta. Hitta en ansiktskräm som tillför fukt utan att vara alltför fet och täppa till.
  • Försök att vara sparsam med smink, och låt huden vila helt från smink ibland. Var också noga med att alltid tvätta bort sminket innan läggdags.
  • Prova exfolierande produkter som tar bort döda hudceller och effektivt löser upp tilltäpptheter.
  • Hudvård som innehåller glykolsyra, salicylsyra och hydroxisyra har ofta god effekt på fet hy och kan vara värda att testa.
  • Byt örngott och handdukar ofta, och tvätta eventuella sminkborstar med jämna mellanrum. 

Vidare är det viktigt att dricka tillräckligt med vatten för att se till att hela kroppen har en bra fuktbalans. Kosttillskott med Omega-3, biotin och pantotensyra kan också ha effekt, även om forskningen kring det hittills inte är komplett. 

Tillbaka till toppen