SPÅRBAR FRAKT - SNABB LEVERANS - SÄKER BETALNING
fri frakt, snabb leverans, säker betalning
✅ Tusentals nöjda kunder ✅ Tryggt & Säkert ✅ 24/7 kundservice ✅ Kvalitetssäkrade produkter

Kombination av torr och oljig hy

Att ha hud med delvis torra och delvis oljiga partier är relativt vanligt. Det fetare partiet förekommer oftast i den så kallade T-zonen som består av panna, näsa och haka. Där uppkommer det vita och svarta pormaskar, större porer och lite grövre hud. Resten av huden på ansiktet kan vara torrare och av finare textur. Problemen som personer med blandhud oftast upplever är att terapeuterna och hudspecialisterna oftast ser enbart orenheterna och preskriberar terapi för dem och bortser från hudens andra delar och behov.

Vad orsakar en blandhy?

Problem med blandhy uppstår i de allra flesta fall under tonåren. Den orsakas av kroppens ökade könshormon som i sin tur leder till obalans i huden. Kombinationen av torr och oljig hud beror alltså på en obalans i kroppen. Processen stimulerar fettproduktionen som gör att huden blir glansig. Överproduktionen av fettsyra irriterar och skadar huden, vilket gör den fetare och grövre.

Effektiva hudvårdstips

Först och främst bör man titta över det dagliga intaget av fetter, proteiner och kolhydrater. Med andra ord är kosten väldigt viktig för huden. Ett högt intag av transfetter och animaliska sådana bidrar till att öka problemen. En bra start är att byta ut smör och margarin mot oliv-, eller rapsolja. Anpassade ansiktsmasker kan också ge en bra effekt. Dessa bör appliceras 2 till 3 gånger i veckan och ska ligga på i ca. 20 minuter. Masken ska sedan sköljas av med ljummet vatten. Avsluta proceduren med att återfukta huden med fuktkräm eller ansiktsolja.

Ansiktsmaskerna bör innehålla några av följande eteriska oljor : geranium, rosmarin, enbär, palmarosa, lavendel, tea tree, bergamott, cypress, neroli, lindblom och ylang ylang. Viktigast för personer med blandhy är att vårda både de feta och torra partierna. Ovan beskrivna ansiktsmasken är lämplig för fetare hy, medan den torra delen bör återfuktas både morgon och kväll. Med andra ord ska behandlingen helst anpassas till de olika hudpartierna. 

Tillbaka till toppen