SPÅRBAR FRAKT - SNABB LEVERANS - SÄKER BETALNING
fri frakt, snabb leverans, säker betalning
✅ Tusentals nöjda kunder ✅ Tryggt & Säkert ✅ 24/7 kundservice ✅ Kvalitetssäkrade produkter

Idag är det många som lider av missfärgningar av huden. En så kallade hyperpigmenteringen orsakas oftast av en överproduktion av melanin som är hudens pigment. En sådan typ av överproduktion kan sättas igång av olika faktorer. Den vanligaste anses vara alltför hög solexponering. Andra är genetiska faktorer, hormonförändringar, ålder och hudskador samt inflammation.

Varför får man missfärgningar?

Det finns alltså olika slags hyperpigmentering som dyker upp av olika orsaker. Åldersfläckar orsakas av en längre, pågående eller intensiv solexponering. Dessa dyker i regel upp när man blir äldre. Denna sorts pigmentering framträder oftast på armarna, i ansiktet eller på händerna i form av små, mörka fläckar. 

Hyperpigmentering kan även uppstå i samband med den inflammation som skapas när ett sår läker eller ifall man har någon hudskada. Resultatet är oftast ett platt och missfärgat område och påträffas ofta hos personer som lider av exempelvis acne, men kan även orsakas av kosmetiska behandlingar såsom kemisk peeling. När man fått barn eller slutat med P-piller kan en hormonellt orsakad hyperpigmentering dyka upp. Sådana fläckar är långvariga och kan dröja kvar i flera år efter det att de har uppstått.

Praktiska råd och lösningar

Ifall någon hyperpigmentering uppstår på huden är det bäst att kontakta en hudläkare. Först och främst kan en specialist identifiera fläckarna och orsaken till dem. Rätt diagnos är grundläggande för en effektiv och passande behandling. Det går givetvis bra att använda krämer och blekmedel för att minska hyperpigmenteringen och få ljusare hud. Sådana hittas på apotek där du även kan få råd och hjälp av personalen. Idag erbjuds många kosmetiska hjälpmedel som döljer missfärgning av huden. Smink kan till exempel dölja fläckar och flammig hud, men det löser inte grundproblemet. Det bästa rådet är att undvika överdriven solexponering och att alltid använda solskydd. Missfärgad hud bränns lättare än normal hud och kan dessutom bli ännu mörkare.

Tillbaka till toppen