SPÅRBAR FRAKT - SNABB LEVERANS - SÄKER BETALNING
fri frakt, snabb leverans, säker betalning
✅ Tusentals nöjda kunder ✅ Tryggt & Säkert ✅ 24/7 kundservice ✅ Kvalitetssäkrade produkter

Vuxenacne är en besvärlig hudåkomma som vanligen uppkommer någon gång i 20-årsåldern. Den medicinska benämningen för vuxenacne är akne tarda. Till skillnad från vanlig acne som ofta visar sig i tonåren, försvinner inte vuxenacne efter ett par år utan kan hålla sig kvar ända upp i övre medelåldern eller fram till klimakteriet. Att drabbas av acne i vuxen ålder kan innebära ett psykiskt lidande och att man känner sig obekväm med att vistas bland folk, men det finns hjälp att få. Första steget är att lära sig känna igen symtomen, för att därefter kunna hitta en behandling som passar. 

Så känner du igen vuxenacne

Vuxenacne kännetecknas av finnar eller mindre bölder som oftast uppträder på hakan och kring käkpartiet. En del kan också få utslag på bröstet och ryggen. De röda och svullna upphöjningarna skiljer sig något från akne vulgaris - tonårsacne - där finnarna ofta är både gula och röda och inte bara uppkommer på hakan, utan i hela ansiktet. Vuxenacne kan lätt förväxlas med hudsjukdomen rosacea eftersom utslagen ser nästan likadana ut. Är man osäker på om man har akne tarda eller rosacea är det därför viktigt att få diagnosen fastställd av en dermatolog eller en hudterapeut, i syfte att kunna välja rätt behandling. 

Är du kvinna och märker att utslagen i ansiktet och/eller på bröstet och ryggen ofta förvärras i samband med ägglossning och mens? Då är det förmodligen vuxenacne det rör sig om, snarare än rosacea. Vuxenacne är nämligen ofta hormonellt betingad, vilket betyder att utslagens intensitet ökar och minskar i samband med förändrad hormonproduktion. 

Varför får man vuxenacne?

Trots att både kunskap och medvetenhet om vuxenacne och finnar har ökat, är det till stor del fortfarande ett stigmatiserat problem. Många förknippar acne med oren hud och att man slarvar med rengöring - vilket i själva verket inte alls har med uppkomsten att göra. Vuxenacne orsakas av överkänsliga talgkörtlar och hormoner i obalans, vilket betyder att vem som helst kan drabbas - oavsett rengöringsrutin. Problem med vuxenacne kan exempelvis ofta uppträda i samband med graviditet och amning, då hormonbalansen i kroppen förändras radikalt. 

Tips för att bli av med acnen 

Att bli av av med vuxenacne kan ta tid och kräva flera olika behandlingar innan man hittar en som fungerar. Men det går att bli fri från det, och få en hud man känner sig bekväm med. Följande är exempel på vad man själv kan göra för att minska symtomen:

  • Använd en mild ansiktsrengöring och undvik att övertvätta. En till två gånger per dag räcker.
  • Undvik att klämma eftersom inflammationen kan förvärras.
  • Välj bort feta krämer.
  • Låt huden vila från smink ibland.
  • Sol är bra och kan lindra - men var försiktig och använd solskydd.
  • Sockerrik mat och mejeriprodukter kan i vissa fall förvärra vuxenacne. Pröva att minska ned och se om du märker någon skillnad.

Vid svåra problem eller om inget av ovanstående hjälper kan man också kontakta en hudläkare. Idag finns flera bra medicinska behandlingar och läkemedel mot vuxenacne som ofta har god effekt.

Tillbaka till toppen